Királymesék

A magyar millenniumra készült műsor három táncjátékot tartalmaz, amelyek történelmünk XII-XV. századát idézik, e kor királyaihoz kötődő történeteket tartalmaznak. A történetek egy-egy históriás énekkel kezdődnek. A táncos-pantomimes eszközökkel, korabeli zenére, korhű jelmezekkel színpadra vitt rövid történetek forrása az egykorú, ismeretlen nevű krónikástól nagy költőnkig vezet.

Bankó lányának története: Az öregedő Bankó vitéz lánya páncélt öltve, férfi módra akar helytállni III. Béla király udvarában. A talpraesett lány minden próbát kiáll, de az udvaroncok gyanút fognak, gyanakszik maga a király is. Amikor váratlanul megérkezik a lányáért aggódó öreg Bankó, a király meghatottan parolázik öreg vitézével, a hős leány pedig most már bátran kibonthatja hajfürtjeit a lovagi sisak alól a vitézek és a király gyönyörűségére.

Toldi erőpróbája Toldi története közismert. A vitézek virtuskodása közben egy ismeretlen ifjú jeleneik meg, aki erejével elkápráztatja a lovagokat. Az udvari tornára egy hetvenkedő cseh vitéz érkezik, aki nyers erejével megcsúfolja a magyarokat. Nagy Lajos király maga készül, hogy megvívjon vele, amikor az ifjú dalia az udvar népe – udvarhölgyek és fegyverforgatók – örömére megleckézteti a hivalkodó idegent. A mi történetünk alapjául is Ilosvay Selymes Péter éneke szolgál.

Szép Ilonka - A táncjáték-csokor harmadik darabja Vörösmarty Mihály költeménye nyomán készült. A történet később "kinőtte" eredeti kereteit, önálló táncjáték lett.

Leírását később közöljük.

Koreográfus: Aranyos Ágota
Pantomim mester: Tarcsa Zoltán
Zenei szerkesztő: Péterdi Péter
Szerkesztő-dramaturg: Váradi István